Vijftigplussers die willen verhuizen kunnen vanaf deze week eenvoudiger aan een hogere hypotheek komen. Banken gaan andere rekenregels hanteren voor een hypotheek met NHG-garantie voor mensen vanaf 57 jaar.
Het gaat om mensen die over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken.
Banken moeten rekening blijven houden met het naderende pensioen, maar mogen hypotheekaanvragen voortaan toetsen op basis van de werkelijke lasten. Het pensioeninkomen moet wel voldoende zijn om de lasten te kunnen dragen.
Gevolg van de nieuwe rekenregels is dat ze de leencapaciteit van 57-plussers verhogen. Ouderen die wilden verhuizen, maar geremd werden door beperkingen bij de hypotheekaanvraag, kunnen alsnog verhuizen. En dat is goed nieuws voor de doorstroming op de gehele huizenmarkt, zegt algemeen directeur Arjen Gielen van NHG:
“We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie. Dat heeft te maken met de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen. Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt.”
De nieuwe regels gelden alleen voor hypotheken met NHG, dus gaan alleen op voor hypotheken tot 265.000 euro. Met een NHG-garantie zijn banken er zeker van dat ze geen risico lopen als de hypotheek niet volledig afgelost kan worden en er een restschuld is bij verkoop van de woning.
Kenners verwachten overigens wel dat de regels in de toekomst ook voor duurdere woningen gaan gelden.
Rekenvoorbeeld hypotheek 57-plusser
Hoe het precies in zijn werk gaat, laat financieel adviseur Jeroen Wolfsen van Moneywise zien in het volgende rekenvoorbeeld:
Erik is alleenstaand en gepensioneerd. Zijn pensioen en AOW bedragen samen 32.000 euro. Hij wil een nieuwe woning kopen van 240.000 euro en wil daar een hypotheek van 200.000 euro voor afsluiten.
In de oude situatie werden de maandlasten berekend op maximaal 650 euro. Bij deze maandlasten kan Erik een maximale hypotheek 171.000 euro afsluiten. Hij komt dus 29.000 euro tekort.
Sinds 17 juni kan Erik een hogere hypotheek krijgen, omdat de werkelijke lasten van zijn nieuwe hypotheek 550 euro bedragen. De werkelijke lasten zijn lager dan de maximaal berekende lasten en dus is de hypotheek van 200.000 euro voor Erik haalbaar.